Ibu ada followers ke??

Sunday, January 31, 2010

Pretty Zaza Baby Face Contest

PRETTY ZAZA BABY FACE CONTESTSSaje je ibu nak join..Juz for fun..Mana tau anak2 ibu bertuah...Ibu nak calonkan dua-dua anak ibu..Detail seperti di bawah:
Nama : Muhammad Haiqal Bin Muhamad Razali
Umur : 3 tahun
Jantina : Baby Boy

Nama : Farah Aqilah binti Muhamad Razali
Umur : 6 bulan
Jantina : Baby Girl

Wednesday, January 27, 2010

tampal sticker

hehehe..xde keje dorang ni...ni adalah aktiviti di waktu petang kalu hujan...kebetulan beli vitagen dpt sticker free...sticker ultraman pulak tu..ni la aktiviti menampal sticker kat almari along...

Sunday, January 24, 2010

Pasar Minggu

Hari Sabtu yang lepas, 23.1.10 ibu, along, farah, mak ngah & abg chik gi bandar k.berang..awalnya, ibu rasa bosan lak dok umah, x gi mana2..ayah lak gi keje..so, ibu kol mak ngah ajak gi k.berang..kebetulan mmg mak ngah planning nak gi..ibu pun nak join sekali la..kita bertolak dalam kul 10pagi sbb tunggu abg chik bangun tido..x jauh pun dari umah kita..x sampai 15minit pun..sampai je kat bandar, terus gi pasar minggu..xde nak cari apa pun..saje cuci mata..along lak dpt ultraman baru..kat umah tu dah berape byk ultraman dia..ada yg dh hilang kepala, hilang kaki, tangan dll..tp dah along nak, ibu beli la gak...kang dibuatnya konsert kat situ, ibu gk yg malu..huhu
Lepas beli sikit makanan & buah2an , kita pun nak balik dah sbb cuaca semakin panas..farah lak dh sampai masa nak tido..kebetulan ibu park kat area funfair..bila along nampak je train (xtau apa nama benda tu) kat situ, along terus berlari nak naik..terkeseng2 wat muka..mulanya, ibu x bagi along main sbb ibu nak balik cpt memandangkan farah ngamuk dh nak tido...at last, ibu bagi gak along main..itupun lepas along wat konsert solonya pada hari itu..habis naik train tu, x balik lagi..mak ngah lak nak potong rambut..hantar la pulak mak ngah potong rambut kat salon apa ntah namanya..lupa dah..lama la jgk menunggu sampaikan along reka nak main yg bukan2 dalam salon tu..maklumlah, budak overactive ni x boleh dok diam.. sbr je la melayan karenah along..farah lak ok je w/pun nak tido sgt dh..then, lebih kurang kul 12.30pm kita sampai umah..farah pun dh tertido dalam keta otw nak balik..sian farah..


video

Sunday, January 17, 2010

BOWLING





Pada 16.01.10 yg lalu, Jabatan Audit Caw Trg telah mengadakan kejohanan bowling tertutup di TER...game bermula 10pagi dan berakhir pada 12 tghri. Ibu bawa along jer..Farah ibu tinggalkan dengan mak ngah sbb kalu ibu bawa dua2, mmg xleh main la jawabnya..along yg sorang ni pun,x terkawal ibu..mula2 game tu mmg along behave lagi, bila nak masuk setengah jam pertama, start la dia bosan..ada jer benda yg nak dimainnya.nak angkat bola bowling tu la...bila dia dah rasa berat, barula surrender x nak.pastu cari benda lain lak yg boleh wat main..masuk stor la, baring kat lantai la..macam2..game betul2 habis lebih kurang 12.30..lepas penyampaian hadiah, terus ibu ajak along balik..along siap 'melepas' lagi sebelum balik..sempatla ibu bersihkan dulu..otw ke toilet, along nampak swimming pool..untuk budak2 pun ada..mujur along x mengamuk nak mandi..kalu x, x larat ibu nak layan..lain kali la along kita mandi..gi dengan adik n ayah sekali..ayah xleh ikut hari ni sbb dia keje..sayang x menoreh walau sehari..harga getah lak tengah mahal sekarang ni..rugi x keje..hehe..
Di fikiran ibu lak terkenang2 si farah kat umah..sebelum pergi tadi berlaku 1 insiden yg menyayat hati...along n farah panjat rak baju2..dh la rak tu berat, then rak tu leh jatuh menghempap along n adik..along xde pape..farah yg berdarah sikit kat dahi (atas sikit)..ibu gi dengan hati yg tidak rela sbbnya kalu ibu x gi, group ibu x cukup org..(group mengikut seksyen)..suppose kena 5 org termasuk simpanan, tp group ibu cukup2 4 org..kalu ibu x gi, sapa nak ganti ibu...so disebabkan komited pada kerja (kira kerja la ni kan..), ibu kena gi walau sekejap..the result, group ibu kalah but ok la..ibu dapat experience sbb ini 1st time ibu main bowling..hehe

Tuesday, January 12, 2010

A Visit


Tengahari tadi (lunch hour), ibu gi melawat teman seangkatan ibu dalam Audit (lain seksyen) kat umah dia area Chabang Tiga (xtau nama kampung tu apa)..Nama kawan ibu tu Nor Aisyah Abu Bakar, JA W41.Kawan ibu ni org Johor gak, sama belajar ngan ibu masa kat teknik n kat Uitm dulu..tapi umur dia muda setahun daripada ibu...x sangka lak jumpa dia kat trg ni...kira dia senasib ngan ibu la, merantau kat tempat orang..dia pun myb akan menetap terus kat sini memandangkan hubby dia orang trg n ank bgsu lak..sama macam ayah along n farah..>>lagi beberapa hari genap sebulan dia melahirkan baby gurlnya, Nik Ariesya... x byk gambar baby yg ibu amik sebab baby tido..nak berangkat balik baru la bangun, nak susu kot....

aKtiviti PetaNg aNakkU

Sejak akhir2 ni, ini la aktiviti anakku di waktu petang...along main basikal bersama geng2nya kat halaman umah.. ..tgklah geng2 along tu, along la yg paling kecik n basikal dia jer yg ada tayar bantuan lagi..huhu.
Farah lak jd pemerhati jer..kadang2 gatal gak kaki tu nak turun tanah, tp ibu takut dilanggar oleh pembawa2 basikal tu..kalu nak turun gak, mesti ada kawalan..kdg2 ibu penat, ayah lak ada keje, tu yg mls nak jaga tu...tp farah sangat senang nak handle actually..kalu lepas kat tanah pun, x jauh dia pergi..area2 tu gak..hehe

Monday, January 11, 2010

ciannya along..episod 2

Semalam balik keje (10.1.10), ibu tgk along sangat la happy main basikal dia..sampai masa suruh mandi, dia xnak..dia kata sakit telinga..tp bukan kat tempat haritu..ni kat sebelah kanan lak..ibu ingat dia saje wat alasan xnak mandi..ibu x la cek telinga dia..tp ibu mcm ada naluri mengatakan ada pi'rah lak kat sebelah kanan tu..ibu suruh ayah cek, tp ayah kata along saja reka cerita nak wat pe'el..tanpa cek, ibu paksa gak along mandi..pas mandi dia nampak sangat penat n dalam kul 9.00mlm tu dah tido pas hisap susu..tp tido dia x nyenyak...asik merengek..kejap2 bgn n nangis kata sakit,sakit..dalam kul 1.15am ayah cek telinga dia n betul sangkaan ibu..ada pi'rah lagi..marah sungguh ibu kat ayah sbb ptg td x nak cek..ibu xpandai tgk bnda tu.. maklumlah, selama hayat ibu dok Johor, x pernah lagi jumpa pi'rah ni..really.. k...sambung citer..then, tanpa buang masa ibu ajak ayah gi spital Batu 24..xleh tunggu esok pun..along sakit..nak letak telinga kat bantal pun xleh..doktor cek, erm..mmg ada..dah beso pun.eii..seram tul...cian along..setel pi'rah tu dikeluarkan, kami pun balik..eii..mana la datangnya pi'rah ni??kucing ayah dah buang..gerunnya...mujur x kena kat farah..Ya Allah, jauhkanlah penyakit seperti ini daripada anak2ku Ya Allah...Amin..

ciannya anak ibu,along..

Ciannya anak ibu....al-kisahnya pada 9.1.10 yang lalu, ibu ayah telah bawa along ke hospital Batu 24 sbbnya along mengadu sakit telinga sebelah kiri...sejak semalam along dh ngadu sakit telinga tp ibu igt sakit biasa2 jer, myb kena gigit semut or else..rupa2nya pagi sabtu tu ayah suluh dgn lampu picit kat telinga along n ayah nampak....pi'rah!!!..sakitnya...kata org tua2, kalu pi'rah gigit dlm telinga mmg sakit sgt2 lah...ciannya anak ibu..dh semalaman sakit..so pagi2 buta tanpa makan pagi, pas mandi ibu ayah bawa along gi spital..farah pun ibu bawa gak sbb ayah plan nak gi bandar KT terus..sampai jer kat spital, x lama tu terus dipanggil masuk..along terpaksa dibedung sbb along menggelepar...myb sbb sakit kot selain takut..doktor x amik masa yg lama untuk keluarkan pi'rah tu..selesai tu, doktor bagi ubat titis kat telinga dan ubat tahan sakit..along nangis mmg x ingat..kuat giler..ayah kat tmpt menunggu pun kata sgtlah kuat..erm..ibu pujuk nak ajak gi main buai, baru la reda sikit tangisan dia...adik??adik tetap maintain cute kat luar ngan ayah tanpa wat pe'el pun..syabas my dotter...
Kemudian kami gerak ke bandar lak...ayah mmg ada intention nak bawa anak2 gi jalan2 kat bandar...kebetulan lak ibu janji ngan along nak main buai..kami smpai bandar lbh kurang kul 10lebih..mula tu nak main kat playground area Hotel Felda Residence tu tp memandangkan cuaca pun dh start panas, ayah patah balik n terus gi Giant..kat dlm tu ada mini playground..tp buai xde la...but it's ok..along tetap happy..senyum2 dia bila tgk ramai budak2 tecik main kat situ..farah pun sama naik..lama gak dorang bermain..almost 1hour..penat gak ayah ibu tunggu..lastly pujuk along gi kfc kat sebelah playground tu nak makan..lapar...along xnak..dia nak main terus..camane ek nak ajak along ni??lastly ibu kata ''along main kat sini eh.. ibu, ayah, adik nak gi beli aiskrim, pastu nak balik...along tinggal sini eh..''..apalagi..terus along wat konsert n lari ke belakang playground (konon2 merajuk la)..pastu ibu amik n terus dukung along bawa gi kfc..dlm jarak ke kfc tu ada lak org jual mainan..pulak tu ada 'ultraman'..erm..kopak2..kalu x bagi, mahunya ada ulangan konsert..ohh tidak..pas makan lebih kurang kul 12lbh, kita pun bergerak balik...







**pi'rah = something like kutu la..tp akan terus membesar dan membesar bila hisap darah..eii..seramnya..tempat gigitan tu akan rasa sakit n gatal..biasanya terdapat kat telinga kucing..pas kejadian ni, ayah setuju untuk buang kucing kesayangannya (batista)..hoorayy!!ibu sangat x suka kucing..

Thursday, January 7, 2010

ALHAMDULILLAH...



Alhamdulillah...farah dah kembali normal..senyumannya manis semula...x senget lagi bila senyum, nangis, atau ketawa..Dengan izin Allah farah pulih seperti sedia kala...ibu amat2 happy n berjanji akan mengawal dan menjaga farah dengan lebih teliti lagi..lately, along suka main kasar ngan farah..apalagi..kena marah la dgn ibu ayah...takut sakit lama datang kembali..(kesan dari farah jatuh)..

Sunday, January 3, 2010

aKtiviTi hujung minGGu..

Aktiviti hujung minggu...biasa la..xde apa nak buat, so ibu & ayah lepaskan along dan farah main kat tanah..bukan bermakna ibu kurung along dan farah, tapi kalu tiada kawalan, ada dibuatnya along jatuh kat sungai sebelah umah kita tu..maklumlah, siapa x kenal along..orang2 kat kampung tu semua kenal along..over aktif n x takut orang...walaupun dah palang kat pintu depan tu, tp dia masih gak boleh meloloskan diri..hehe..camane?? dia tolak sofa kecik dia tu ke palang pintu, then dia keluar la..ada sekali tu, ibu dan ayah gi keje, then tok tertido,En Li sebelah umah jumpa dia kt sungai..En. Li panggil along dan suruh balik...terkejut ibu dengar citer tu..rasa cam nak marah je kat tok sbb cuai tp xleh gak..tok pun penat dan x sedar tertido..tapi ibu tetap ingatkan tok supaya jgn terleka lagi..kalu tok nak tido, dia mesti kunci pintu dulu...

muka mcm nak tido jer farah ni...
farah x la seaktif along...
tgk la..semua pelosok dia gi..
along dikawal ketat oleh ayah..anak ayah katakan...

HAPPY 31st BIRTHDAY AYAH !!!!

01.01.10 merupakan hari pertama kita masuk ke tahun 2010...w/pun begitu tarikh tersebut juga merupakan tarikh hari lahir ayah yang ke 31....SELAMAT HARI LAHIR AYAH!!..Semoga ayah sentiasa sihat, dimurahkan rezki & dipanjangkan usia supaya ibu & ayah sama2 dapat membesarkan anak2..amin..

Pada hari tersebut, kita sekeluarga pergi makan kat Mc'D, area Mydin Mall sempena menyambut hari lahir ayah..ibu x belikan ayah kek sepertimana biasa sbb ibu takut x boleh bawa masuk Mc'D...xpe la ayah yer..lagipun lately sokmo2 makan kek..muak la pulak..hehe..ayah pun x kisah...
Kita bertolak ke bandar lewat sikit memandangkan along bangun tido dalam kul 5ptg..sampai bandar lebih kurang jam 6...hujan pulak tu..tapi ttp semangat nak pegi sbb nak tgk ayah happy..farah lak ibu pakaikan baju tidur terus..senang...balik umah boleh terus tido..huhu..
Sampai je kat dlm Mc'D, along terus main...mmg x ingat dunia..lupa terus nak makan & minum..along mmg over aktif..farah lak malu2..kalu ibu/ayah gi teman baru la nak main..maklumlah, anak perempuan..lain la sikit compare to along dia kan...haha..anyway, ibu happy sbb dapat buat ayah n anak2 happy...luv u all sooo much...
hadiah utk ayah..t-shirt kolar jer sebenarnya..hehe


hidangan hari tu..
malu2 ayah makan..
bermain sakan along..sampai xnak balik umah..
farah tgk je kat budak2 bermain..dia 'mahu tapi malu' nak gi..hahaha

Suprise present from makcik..

Sebenarnya, ini la dia suprise present daripada makcik tu...siap ber'order' lagi...Actually, makcik beli sepasang tp satu lagi ada kat umah makcik la...makcik letak kat ruang tgk cd..sbb bila along gi umah makcik, itu la ruang favorite dia sbb nak tgk citer 'ultraman gaia' & 'upin ipin'..heheh..tp makcik kata, kalu farah n along berebut, dia suruh amik satu lagi kat umah dia..but so far, dorang xde la pulak berbalah/berebutkan sofa kecik tu..cuma kdg2, farah tgh duduk tiba2 along dtg n main duduk je kat atas adik dia..sian farah..beredar la dia dgn hati yang geram & 'sedar diri'..huhu..pastu siapla along kena marah dgn ibu...apa nak wat, bukan hadiah kita farah..huhu




SELAMAT TAHUN BARU!!!2010

Glitter Graphics

Happy New Year Glitter Pictures

SEMOGA TAHUN BARU KALI INI MEMBAWA 1001 RAHMAT DAN KEBERKATAN DALAM HIDUP KITA SEKELUARGA..AMIN..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...