Ibu ada followers ke??

Thursday, December 30, 2010

Along dah sekolah

Semalam ibu cuti keje sebab daftarkan along sekolah pra di sek. keb. tanggol... excited sungguh along nak pegi sekolah.. bangun awal pagi & terus nak pegi mandi.. pas siap2 pakai baju, maklong dtg umah bagitau dftr tunda ke pukul 12.30tghari sbb cikgu2 sedang bermesyuarat.. jadi, ibu suruhla along buka baju tu dulu sbb takut berkedut.. disebabkan along terlalu excited nak pegi sekolah, dia menangis x nak buka baju tu... tp setelah puas ibu memujuk, akhirnya along pun buka... sementara menunggu jam 12.00tgh, sempat lagi along bertanya ''ibu bila nak gi sekolah ni.. lambatnye..'' bila jam menunjukkan pukul 11.30pagi, ibu pun nak pegi mandi dan bersiap2.. lalu along menyapa ''ibu nak pegi mana tu?? nk mandi eh, sy pun nak mandi jugak, nak pegi sekolah ni''... adoyaii anak aku...sgt2 excited... mandilah nak... ibu ingat along x payah mandi lagi memandangkan pagi tadi dh mandi..musim2 hujan mcm ni, bukan berpeluh pun badan along... tp apa nak buat, dh along nak mandi jugak..

jam menunjukkan pukul 12.00tgh..kami dh pun bersiap, lalu along berkata ''ibu, cepat la start keta tu''...aduhai anakku, ajar ibu lak..hehe...kami pun gerak, mujur adik tido. dapatlah kami pegi dgn aman sekali.. ayah ada kat umah, boleh la ayah jaga farah sekejap.. lagipun sekolah x jauh pun, 500m je..

sampai di sekolah, ada beberapa org dh menunggu... ibu tgk xde seorang budak pun yg pakai baju sekolah lengkap macam along...siap bw beg sekolah lagi... cikgu along tegur, ''comelnya muhd haiqal... semangatnya haiqal nak pegi sekolah''..terkeseng2 along dibuatnya... maklong pun ada gak mengusik along, ''wah, along bw beg, ada apa dlm beg tu along, buku ke bekal??''... lalu along pun buka beg sekolah dia & suruh ibu yg bawa....ishhh3...pandai gak dia malu..

semasa daftar, cikgu byk bertanya soalan.. dgn semangat yg berkobar2, along pn menjawab apa yg ditanya oleh cikgu... selesai dftr, kami pun balik... sebelum balik, sempat along salam & cium tangan cikgu.... bagus anak ibu... semoga semangat along xkan pudar sampai bila2..

habis la citer ibu...jom, tgk gmbo2 di bawah ini:

along terkeseng malu bila ditegur oleh cikgu

beg ben10

segak berpakaian sekolah

peace

baju yg dijahit dalam masa 3hari... upah RM45 (mahal kan??)
tp xpe, demi anak tersayang...hehe

Tuesday, December 28, 2010

SeLaMaT TinGGaL TahuN 2010

Lagi beberapa hari je lagi kita nak meninggalkan tahun 2010... Banyak perkara yang telah berlaku pada tahun itu... Antaranya ialah ibu xcident pada bulan 3 dan ayah juga xcident pada bulan 4... Hopefully, perkara seperti itu tidak akan berulang lagi.. Semoga Allah melindungi kita dunia & di akhirat...amin...

Tahun 2011 akan menjelang.... Impian ibu hanya ada 2 iaitu:
1) ibu harap2 sgt dapat jawatan W41
2) ibu nak burn kad kredit ibu..

itulah impian ibu pada tahun hadapan...Semoga Allah mempermudahkan segalanya....amin...


HAPPY 4th BIRTHDAY to MUHD HaiQAL






Terlalu lama ibu tidak mengemaskini blog ibu ni... sejak Ramadhan 2010..mcm2 perkara yg telah berlaku sehingga tarikh hari ini... Taktau nape hari ni ibu tergerak hati nak post something...

Selamat Hari Lahir yg ke 4thn kepada along... Ibu juz buat simple birthday party... cuma masak mee goreng & ayam kentucky... Ibu berdoa agar along menjadi anak yg baik, cerdik, mendengar kata ayah ibu dan berbakti pada ayah ibu... Start 2 Jan 2011 ni along akan bersekolah...pra sekolah... persiapan along semuanya ibu dh buat.. esok ibu cuti keje sbb nak gi daftar sekolah along.. Dalam kesibukan bekerja, ibu tetap amik cuti sbb nak tgk along ke sekolah.. ibu tgk, along sgt2 excited nak gi sekolah... siap pakai baju, seluar sekolah, kasut & stokin waktu tido mlm... xnak buka...pastu pakai beg sekolah baru dia kemana2 je dalam umah... Hopefully, semangat nak ke sekolah tu x kan padam smpai bila2...luv u along..

Sunday, August 15, 2010

SALAM RAMADHAN 1431H

Hari ni hari ke-5 berpuasa....ibu terlewat nak wish kat mmbr blog ibu..huhu..sibuk sikit akhir2 ni..nak buat report audit..mmbr ibu 1 seksyen lak dapat dh bertukar ke Kelantan..jd ibu masih belum ada mood nak siapkan report...ibu kebosanan dok kat opis..putar lagu2 raya je...dh la tahun ni giliran beraya kat trganu..pas raya baru balik johor..sedih ingat kuarga ibu di johor...persiapan raya???rasanya baru 30% siap..hehe..this weekend ibu ada projek nak jahit baju kurung adik 2psg..ibu sepasang je..4psg dh anta kat tailor...yg ni tertinggal sbb konon2 nak matchkan dgn baju melayu ayah dan along yg baru beli semalam...tailor dh xnak amik...so, kenalah ibu jahit sendiri...selama ni pun mmg ibu jahit baju sendiri..tp sejak ada anak 2 org ni, ibu jadi malas...tentera ibu yg cerdik2 ni suka mengacau...nak main gunting la, nak dok sama kat kerusi mesin jahit la..pusing sana sini mesin ibu..mcm2...sekarang ni, ibu gak sibuk amik upah repair tudung mmbr2...leh gak wat side income..hehe..sblm ni ayah bising2 gak ibu sibuk menjahit...maklumlah, kalu dh menjahit, mmg ralik...kdg2 terlupa kat anak2 dan ayah..hahah..tu yg ayah bising...tp semalam ayah ada offer nak belikan mesin jahit tepi sbb ibu terpaksa pegi umah org kalu nak jahit tepi...tp kena byr balik r bulan2..hahaha...xpelah, x terdesak lagi..lagipun, bukan ibu full time menjahit...nanti bila ibu dah decide nak jahit baju orang, barulah pikir nak beli mesin jahit tepi tu...k la, apa la yg ibu merepek ni...ibu nak wish kat semua mmbr2 blog ibu yg sudi baca coretan ibu ni:

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK...
SEMOGA RAMADHAN TAHUN INI MEMBAWA BERIBU2 KEBERKATAN DALAM HIDUP KITA...
DAN SEMOGA KITA AKAN MENJADI LEBIH BAIK DARIPADA SEBELUMNYA.....



SALAM RAMADHAN

Sunday, July 11, 2010

along ibu...

along lead kami menyanyi lagu ''burung kakak tua''
along & ibu sedang menyanyikan lagu ''ibu,ibu, engkaulah ratu hatiku''

along buat lawak
along bertukar menjadi ultraman

Alhamdulillah, along sekarang dh berjaya x pakai pampers pada waktu siang....pandai dh bgtau ibu kalu nak berak & kencing... cuma basuh berak je x pandai lagi...tapi mesti kena pandai basuh berak sebelum awal tahun depan sbb along akan masuk pra sekolah... teringat masa along mula2 diasuh x pakai pampers pada waktu siang..

kadang2 along terkencing dalam seluar,
ibu: nape along kencing x bgtau....
along : ibu la x pakaikan pampers...

kadang2 tu, bila along dah terkencing dalam seluar dan ibu dh bersihkan, ibu akan pesan kat along semula,
ibu:lepas ni kalu nak kencing ke, berak ke, kabo eh...jgn kencing dalam seluar lagi...nanti ibu marah..
along: ibu, saya nak pakai pampers boleh x??
ibu: x boleh, nanti kalu gi sekolah cikgu marah..along nak sekolah kan??
along: nak..

kadang tu along kata nak berak tp bila ibu hantar ke bilik air, x berak pun...lama gak ibu tunggu...dan berkali gak along wat mcm tu...pastu ibu marah,
ibu: along x berak pun...nape cakap nak berak??
along: ibu, boleh x saya nak berak dalam pampers??
ibu: ok la (ibu kesian lak kat along)..ibu rasa, mybe along x biasa x berak kat pampers..
hahaha..kelakar kalu diingat2..

dan sekarang ni bila dh pandai bgtau nak berak & kencing, dia lak ajuk kata ibu,
along: ibu, kalu nak berak ke, kencing ke, kabo eh...
ibu: aik, ibu pun kena gak ke??
along: hehehe

adik lak, sibuk gak kabo ke ibu,
adik: ibu, adik 'cing'..(sambil pegang pampersnya bhgn depan/belakang..berak pun dia ckp 'cing' gak..)
ibu: adik xpe la...adik pakai pampers..

erm..bila ingat2 balik, memang ssh gak nak ajar anak lepas pampers...mesti ada sekali dua terlepas merata....cuma setakat ni x pernah lagi la along terberak...cuma terkencing jer..mudah utk dibersihkan..hehe.. next, nak try lepas pampers pada waktu malam pulak...setakat ni, x berani lagi..huhu

at last, my decision is....

Actually, ibu dah buat keputusan untuk bertukar secara pinjaman ke MDHT....Post Penolong Juruaudit dah lama kosong...baru sekarang ibu rasa confident nak bertukar ke sana...Byk pro & con kalu ibu bertukar ke sana tapi ibu nekad bertukar sebab ibu malas nak drive jauh ke tempat keje setiap hari, selain mencari pengalaman baru...Antara pro & con ialah:

Pro:
  1. MDHT dekat dengan rumah...x sampai 10minit perjalanan.
  2. Gaji ibu naik 3 tangga kenaikan..but gaji ibu akan kurang RM100 sbb COLA kat daerah hanya RM100.
  3. Ibu boleh save duit minyak kereta..
  4. Kuasa membeli jugak menurun sebab kat Kuala Berang xde pasaraya..so, ibu boleh save duit ibu..
  5. Ibu hanya bertanggungjawab kepada YDP...hopefully YDP senang dengan kedatangan internal auditor...lagi pun dia yg request kan...
  6. Tahun 2011, along start sekolah..ibu boleh hantar sendiri...silap2 leh amik gak after waktu sekolah..
  7. Menambah pengalaman di tempat lain..
Cons:
  1. Perjalanan ke tempat keje yg lama...almost 1 jam sehala..malas nak drive pegi balik hari2..
  2. kena bangun pagi seawal 6pg..
  3. Tempoh maksimum pinjaman hanya 5tahun, dibuatnya dlm tempoh tu ibu x naik pangkat atau x dapat W41, kebetulan lak JAN Trg dah penuh, mana lah ibu kena transfer.... (hopefully ibu dapat W41 atau naik pangkat dlm tempoh 5tahun ni)..
  4. Habis tempoh tu kalu ibu xnak kuar MDHT boleh, dengan cara ibu jadi permanent staff MDHT...but, sampai bila ibu nak dok post diploma, sedangkan ibu ada degree...sgt rugi..
  5. Ibu bekerja seorang diri sedangkan di JAN ibu keje by group..but, ibu boleh mohon seorang pembantu drpd MDHT..
  6. Ibu dengar cerita drpd senior staff Audit, MDHT byk masalah lbh2 lagi penyata kewangannya... itu merupakan cabaran utk ibu...insyaAllah ibu akan buat yg terbaik utk kebaikan MDHT..
Status sekarang, ibu telah siapkan surat tukar bertarikh hari ini, 11.07.2010 dan proceed to forward to PAN...hopefully keputusan yang ibu ambil adalah tepat dan tidak akan membuatkan ibu menyesal kemudian hari......amin..

chaiyokkk..


Wednesday, July 7, 2010

Family Day Jbtn Audit Trg @ Gem Beach Resort

Pada 25-26 Jun, family day jbtn ibu telah diadakan di Gem Beach Resort, K.Trg..Kami bertolak dalam kul 11.00++ pagi dan sampai dalam kul 12.00++.. Lepas check in, ibu order makanan untuk lunch kita...

Lepas waktu Asar, acara sukaneka akan dimulakan.. Tapi ibu tersilap bawa turun along & farah awal 10 minit... Kebetulan lak lalu kat swimming pool... Mulalah along tersengih2 kambing nak terjun dalam kolam... ibu kata sabar dulu, kita rebut gula2 dulu, tp along start dah wat muka.. ibu terpaksa la mengalah.. buka semula baju sukan along & farah dan biarkan mereka mandi untuk 5 minit..

Then bila sukaneka dh nak start, ibu pujuk along naik sampailah akhirnya along terpaksa akur dgn kehendak ibu... ibu pakaikan semula baju sukan along & farah.. time nak rebut gula2 tu, mcm2 hal...along wat peel lak xnak rebut gula2...akhirnya, hanya sebiji yg along dapat sbb bila along kutip masuk dalam baju, baju dh terkeluar drpd tracksuitnya.. maka, jatuhlah gula2 itu..huhu xpela along, ni 1st experience..

Seterusnya, game lain lak...tp masalahnya along wat hal main kat tempat2 pelik...akhirnya ibu wat keputusan supaya bagi along & farah mandi kolam drpd wat peel pelik.. ibu dan ayah langsung x dapat nak join sukaneka.. apa nak wat... along & farah mandi sampailah pukul 6.30 petang... itupun, ibu wat mcm2 supaya along nak naik...

Lepas Maghrib, dinner akan bermula pada jam 8.00mlm..... malangnya, along & farah tido...camane kami nak gi??huhu...akhirnya ayah mengalah...ayah nak tunggu anak2nya dalam bilik jer...so, ibu pun order la makanan utk ayah..ibu lak gi dinner...tp hanya 10 minit je ibu duduk sblm mkn, ibu dpt kol dari ayah, bgtau yang farah nangis mencari ibu..mana xnya, selama ni tido 'gombeng'.. bila farah tersedar ibu xde, off course la terus wat konsert...x laku dh pujukan ayah..

akhirnya, ibu pun x dapat nak dinner ngan staf lain...& ibu terpaksa order gak makanan hantar ke bilik...apa nak wat...ada anak kecik , mcm tu la.. malam tu jugak, ayah diserang sakit perut & cirit birit dari pukul 12++ hinggalah ke pagi..mmg x boleh nak tido..ayah demam dan sakit pinggang...ayah bgtau ibu yang dia xtahan sgt dh.. dalam pukul 6 pagi, ibu terpaksa kejut along & farah untuk mandi dan check out dalam kul 7.00 pagi....ibu kesian tgk ayah sakit...ibu nak hantar ke hospital..

on the way balik, sampai je kat airport, ayah srh ibu stop keta kat tepi jalan..ayah srh minta pertolongan drpd org sbb kaki & tangan ayah mula kejang...ayah takut sesuatu yg buruk berlaku kepadanya..ibu pun tahan motosikal..penunggang motosikal & kawannya membantu ayah untuk berdiri dgn betul...kemudian ibu kol 999 utk bantuan kecemasan...kurang 45 minit, ambulans pun dtg & bw ayah ke hospital besar k.trg... ibu lak follow ambulan sampailah kat hospital.. menurut doktor, ayah keracunan makanan..byk air dh keluar drpd badan ayah..itu sbb ayah menjadi lemah... 10 botol air dimasukkan ke badan ayah...Alhamdulillah, setelah di tahan di wad selama 2 malam, kini ayah sihat seperti sediakala... ini adalah pengalaman yg paling tidak dpt dilupakan...mujur anak2 ibu x buat hal sewaktu ayah sakit..mereka seolah2 faham dgn situasi ketika itu..apa yg berlaku pasti ada hikmahnya..kasih syg kami semakin kuat & erat setelah apa yg berlaku..semoga kami dijauhkan drpd bencana...amin..

bilik kami di gem beach resort

anak2 ibu dgn keletahnya
along & farah yang over aktif
kami nak bersukaneka
x sempat tunggu sukaneka habis, terus mandi kolam

video

Jumpa kawan lama

Lama rasanya ibu x post something di blog ibu ni... sifat malas sangatlah menebal..dan hari ini ibu rasa nak update blog ibu...

Actually, lama dah kawan ibu ni dtg trg..pada 19 Jun yang lepas... namanya Ainna.. Dia org kajang, kawen ngan org Kedah.. Hubby dia freelance photographer.. kebetulan weekend tu hubby dia ada keje kat kuala trg..tu yang kami amik kesempatan nak jumpa tu... sudah hampir 7 tahun kami x jumpa sejak kami grad diploma in accountancy di uitm segamat..after that, ibu sambung degree terus kat u yg sama tp kawan ibu x sambung...& now, after married n dah bekerja, dia further study secara pjj.. hopefully, she will success in whatever she is doing... chaiyokk aunty ainna!!!


Sunday, June 20, 2010

sepi tanpa berita..

huh...lamanya x update blog ibu ni..dh bersawang agknya...ntahla, xde mood + xde xtvt yang menarik nak di ceritakan...seminggu dua ni sibuk meng'download' cerita lama2 mcm main2 hantu, perawan malam, jejaka perasan n so on...tetiba lak rindu nak tgk cerita lama2..hehe...sebelum busy ni leh r nak curi tulang...lagipun, ramai staf yg cuti sbb melayan anak2 cuti sekolah...aku lak malas nak cuti sbb x kemana2 gak...dok terperuk je kat umah...

x sabarnya nak tunggu family day jabatan yg akan diadakan pd 25-26 Jun kat Gem Beach Resort...
wait & see..ibu akan upload xtvt yg akan diadakan di sana nanti...babai.. ^_^

Wednesday, May 19, 2010

Arwah Mak

Arwah nenek mendukung makde (adik bawah ibu), cik ita (adik bongsu atok), atok mendukung ibu & paklong

Last entry, ibu ada post entry tentang Hari Ibu... Hari ini ibu terima email drpd paklong (abang ibu) dan gambar ini.. Mybe paklong nak ibu sentiasa ingatkan arwah dimana jua kami adik beradik berada... 1st time ibu tengok gambar ni, ibu berasa sayu, sebak dan hampir mengalirkan air mata sebab ibu terlalu rindukan arwah mak... Ibu xkan dapat jumpa dengan arwah lagi dibumi ALLAH ini. Hanya ibu dapat kirimkan doa buat arwah.. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.. amin.. AL-FATIHAH..

Kepada blogger yang sudi membaca entry ini, ingatlah, sementara kita masih ada ibu dan ayah, sayangilah mereka sebagaimana mereka menyayangi kita semasa kecil bagai menatang minyak yang penuh.. Hargailah mereka, jagalah hati mereka.. Bila mereka dah xde kat bumi ini, xde apa lagi yang boleh kita lakukan melainkan kirimkan doa buat mereka.. Menangis air mata darah sekalipun, mereka xkan hidup kembali.. Ingatlah..


Tuesday, May 11, 2010

''SELAMAT HARI IBU''

Rasanya belum terlewat ibu nak wish "SELAMAT HARI IBU" kepada kaum ibu di dunia ini... Alhamdulillah, ibu bersyukur kerana Allah memberi peluang dan rezeki kepada ibu untuk memegang title ''IBU'' sepanjang usia ibu di bumi Allah ini.. Anak2 ibu adalah anugerah Tuhan yang paling bernilai dalam hayat ibu.. Ibu bersimpati kepada wanita2 di luar sana yang masih belum bergelar ibu walaupun telah lama mendirikan rumahtangga.. InsyaAllah, ibu doakan mereka juga akan merasa apa yang ibu rasa sekarang ini..

Dikesempatan ini juga, ibu nak wish ''SELAMAT HARI IBU KEPADA IBU (NENEK ALONG & FARAH DI JOHOR).. Actually, nenek adalah ibu tiri kepada ibu.. Nenek telah berkahwin dengan atok setelah 8bulan arwah mak ibu meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.. Kejadian itu berlaku ketika atok & arwah nenek dalam perjalanan nak melawat ibu di asrama sekolah teknik perdagangan JB.. mereka menaiki motosikal.. Lori panjang corner n masuk jalan atok.. lalu melanggar motosikal atok.. Saat2 itu amat sukar ibu lupakan kerana ramai orang kata arwah 'pergi' disebabkan ibu.. Mulanya ibu rasa bersalah gak, tp kalu difikirkan betul2, ajal maut ditangan Tuhan.. Even arwah tengah makan ke, sembahyang ke kat rumah, arwah akan tetap 'pergi ' juga kan... Itu adalah ketentuan-Nya.. Ibu pasrah..

Walaupun arwah baru meninggal 8bulan, tapi kami adik beradik tidak membantah atok nak kawen lagi dengan nenek.. Sebabnya adik ibu yang bongsu berusia 4tahun ketika itu.. waktu tu, paklong kat ATMA, ibu kat asrama dan adik2 lain masih sekolah.. siapa yang nak jaga adik2.. so, kami relakan perkahwinan tersebut.. nenek telah diperkenalkan kepada atok oleh sepupu atok.. Alhamdulillah kami dianugerahkan ibu tiri yang sangat2 baik dan ikhlas menjaga kami adik beradik.. ibu sangat2 berbudi kat nenek.. dia memang seorang yang sabar, tabah, dan berhati mulia.. dia anggap kami macam anak2 sendiri walaupun telah mempunyai 2 org anak perempuan bersama arwah suaminya (juga meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya).. berapa banyak dah harta nenek berhabis untuk kami adik beradik untuk belajar.. Thanx so much ibu.. we luv u soooo much..

Ibu wish ''SEMOGA NENEK DIPANJANGKAN USIA, DIMURAHKAN REZEKI, DIBERI KESIHATAN YANG BERPANJANGAN, DIBERIKAN GANJARAN OLEH ALLAH DIATAS KEIKHLASANNYA DAN DIBERKATI SELALU.. HANYA ALLAH YANG AKAN MEMBALAS SEGALA KEBAIKAN DAN JASA YANG TELAH DIBERIKAN KEPADA KAMI SEKELUARGA'' Amin... Di bawah adalah antara gambar nenek.. gambar arwah nenek x dapat nak diupload di sini sbb semua gambar dalam bentuk hardcopy.. kena scan dulu.. itu pun x banyak.. dulu mana ada kamera digital lagi... arwah nenek meninggal dunia pada 23.10.1999.. AL-FATIHAH...

inilah dia ibu tiri kepada ibu
nenek along & farah
SITI KHATIJAH BINTI HJ. NORDIN
Aidilfitri 2007
nenek, along (usia 10bulan), atok, ibu
Aidilfitri 2009
bersama cucu2 tersayang: along, damia, yasmine & farah


Tuesday, May 4, 2010

Contest KhazisBoutique

Warna Kegemaranku ialah PINK...Bayangkanlah suamiku yang berkulit gelap pun terpaksa memakai baju pernikahan kami yang berwarna Pink semata-mata ingin memenuhi kehendak isterinya ini.. Selain itu, tgkla warna blog ni.. Pink kan?? Hehe.. Masa mula2 pregnant dulu aku dan suami x berapa kisah mengenai jantina anak.. tp jauh disudut hati, aku nak baby girl sebab aku sangat excited nak pakaikan baju/gaun berwarna Pink.. Kehadiran along (anak pertama) tidak mematahkan semangat aku untuk mendapat baby girl selepas ini... aku masih muda.. 25tahun.. banyak lagi masa nak dapat baby girl kan?? Then, after 22months, Alhamdulillah, kehadiran baby yang kedua adalah baby girl.. aku sangat bersyukur dan sangat teruja dapat baby girl.. Finally, dapatlah aku pakaikan baju/gaun Pink yang aku impikan selama ini..YES!!

Selain Pink, warna lain yang menjadi kegemaran adalah peach, light blue, light green dan ungu.. Warna tudung di khazisboutique juga ada yang menjadi kesukaanku seperti gambar di bawah:


Cute Pink Babies Contest

Sempena Tema Birthday anak ibuQisQas berwarna Pink, tuan umah telah menganjurkan Cute Pink Babies Contest.. bagi memeriahkan lagi contest ini, ibu calonkan si comel ibu seperti gambar di bawah:
Nama baby : FARAH AQILAH BINTI MUHAMAD RAZALI
Umur : 1 TAHUN 7 BULAN
Tarikh Lahir : 29.09.2008


''Pesanan ibu kepada si comel, semoga farah sihat selalu, dimurahkan rezeki oleh-Nya, menjadi anak yang cerdik, anak yang mendengar kata, anak yang berguna kepada masyarakat seterusnya dipermudahkan segala urusan dalam kehidupan termasuklah dalam pelajaran, kerjaya, kehidupan berumahtangga dan seterusnya di alam akhirat kelak...AMIN''


GOOD LUCK DEAR!!

Monday, May 3, 2010

Anakku demam

Minggu lepas, hanya sehari jer ibu pegi keje... Ahad ibu x keje sbb keta belum siap, still kat bengkel.. Then, petang tu leh dah amik.. Isnin, ibu keje cam biasa tapi x drive sendiri lagi sbb ayah nak hantar keta repair benda2 yang sepatutnya.. Selasa, ibu drive sendiri gi keje but on the way, keta prob lagi.. bukan enjin, but spring keta 'tergelecoh'... muggard keta jadi rapat ngan tayar.. berdebar ibu.. mujur ibu bw slow jer.. then, hari tu ibu x keje & keta masuk bengkel balik.. Rabu, ibu plan mmg nak gi keje & dah konfem nak tumpang member ibu.. (ayah nak hantar naik motor tp hari hujan).. pagi tu bangun tido ibu rasa panas semacam jer badan farah.. farah demam!! alamak, xkan nak cuti lagi...ahad minggu lepas pun dah cuti sbb masalah transport.. malunya nak kol bos sbb smlm dh cuti.. tok pun ada ckp ngan ibu ''wok, nak cuti gak ke anak demam''.. alamak, camane ni.. akhirnya ibu nekad kol PAN (pengarah Audit Neg), minta cuti smpai Khamis.. Dah alang2 cuti, cuti terus la.. Bos Ok.. Alhamdulillah.. Lega ibu..Dapatlah ibu menjaga Farah dengan aman sekali.. dan pada hari tu, ibu terus bawa farah gi hospital..takut la ada apa2 kan.. musim x menentu ni, x boleh main2.. penyakit lain pulak kang yg datang.. Rupa2nya farah kena campak..lepas surut je demam, badan dia naik bintik2 merah.. ibu gi rumah jiran wat air tawar.. Alhamdulillah, Allah mengizinkan farah pulih mcm sediakala..

Jumaat petang, along lak yang demam.. lama gak along x demam.. erm, musim orang demam sekarang ni.. Sabtu pagi, ibu bawa along gi hospital..doktor kata along ada sikit tonsil, tekak bengkak & merah..panas kot.. doktor kata jgn minum air batu..bisa..makan aiskrim mangkuk tu xpe..alamak, camane nak ckp ngan along ni supaya dia x minta air batu..along ni mmg hantu air batu..pagi2 buta minta air batu..

ibu: along sakit mulut kan, doktor kata x boleh minum air batu, ais krim boleh la..nant ibu beli ais krim eh..
along: nak air batu
ibu: x boleh, nant mulut along sakit x baik2..
along : ok la
Esoknya,
along : ibu, mulut saya dah baik..
ibu : apa??mulut along dh baik..pastu, along nak apa??
along : ibu wat la air batu..
ibu:?? (nak jawab apa ni ek??).. cuba along nganga mulut.. ha, tu x baik lagi..masih merah..nanti kalu dah baik, ibu buat eh..along mkn ais krim dulu eh..
ibu pun amik ais krim.. ibu saje beli aiskrim mangkuk yang besar.. ibu pun leh makan gak.. hahaha


farah dalam keadaan demam
muka bad mood..kat hospital tunggu giliran
siap2 nak gi hospital, sebelum muntah & tukar baju lain..
pakai tudung tu sbb cuaca panas..topi farah kat umah makngah (pengasuh)
*wok=panggilan manja untuk menantu..


Monday, April 26, 2010

contest specticular specky

ibu berminat nak join contest ni & ibu calonkan anak dara ibu yang cute seperti di bawah:
Klik DI SINI kalu nak join..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...