Ibu ada followers ke??

Sunday, July 29, 2012

misi berjaya!!! -persiapan raya part III

last weekend ibu decide nak siapkan 4 pasang baju kurung raya farah memandangkan banyak lagi benda nak kena buat sebelum raya ni..
apa2 pun mesti kena siap gak this week...
next week baju ibu lak...5 pasang tu..sempat ke tidak pun x tahu...
mana yg sempat je la
next 2 weeks lak nak buat baju tok & jahit langsir umah..
walaupun jahit langsir bodo2 je tapi take time gak kan...
ni pun akk ipar minta tolong jahitkan manik kat baju raya dia...
berpasang2 lak tu..aduii..
harap maafla mak ngah wei, memang x sempat dah ni...
cari tukang jahit manik lain je la.. :)

So, Alhamdulillah...
ibu berjaya siapkan baju2 farah tu dengan izin Allah...
walaupun badan sedikit letih sebab cuaca skrg amat2lah panas terik, tekak pun kering semacam, badan rasa kurang air je...
sampaikan berbuka pun x selera nak makan nasi..asyik minum air jer...tapi akhirnya selesai gak projek minggu ni...
so, x sabar lak nak jahit baju raya ibu lak next week...
semua baju farah ni jenis kain cotton/viscose sebab x panas bila dipakai nanti... :) 

tahun ni berlebih2 lak baju kurung farah..semuanya 5 pasang..
bukan apa, this year malas ibu nak beli gaun2 mcm tahun2 sebelum ni...
pakai masa raya je, pastu x pakai dah...
harga satu2 bukan murah..membazir je rasa...
nak bg org pun syg..hahaha kedekut betul 
simpan je la utk adik farah lak..:)
tahun ni kena paksa gak farah pakai baju kurung...tudung pun ibu dah beli 2 helai...gambar x upload lagi...

jom layan je gambar baju2 farah yang dah siap nih...

baju sama corak ngan ibu..tapi baju ibu x buat lagi..
 
malas lak nak sembat sebab nak cepat siap
jahit je guna patern jahitan yg ada..
buat apa nak susah2 kan..baju budak2 je pun...
baju ibu  x boleh lah.. hihihi

 corak daun biru


suka sangat kaler ni..
erm..ibu ni kalu pilih corak mesti yang striking punya...



sweet je tgk farah testing baju ni...
nampak dewasa,,hihi


so, kepada Farah Aqilah, baju dah siap nih
ibu ucapkan ''Selamat Hari Raya'' w/pun x puasa..
farah kata ''adik nak pakai baju ni gi umah atok nenek ye ibu!''..

Friday, July 27, 2012

baju raya along & farah part II



 2 pasang baju melayu along tahun ni..
satu kolar bulat. satu cekak musang..
Baju raya along & farah beli siap.. Cute x???

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 23, 2012

my favorite song during Ramadhan.. :)

Tiba bulan Ramadhan,  lagu ni la yang menjadi nostalgia buat ibu...
Maklumlah perantau...
sentiasa ingat keluarga yang jauh di Johor..sob..sob..sob...
nak balik sebelum raya susah sikit la sbb jauh...
so, tggu raya je la nanti...
ok la, jom layan je lagu2 nih...

AIR MATA SYAWAL _ SITI NURHALIZA

video 





Sunday, July 22, 2012

persiapan baju raya ~ Kamdar part 1

lepas habis sesi interview tadi, terus ibu plan nak gi beli baju raya ayah, along & farah
kebetulan dah dekat kan...
nak gi waktu keje, jem la pulak nanti..
dengan keletihan berpuasa, malas pulak nak keluar opis tengahari buta..
 sampai2 je kat Kamdar, ramai sangat orang..
saiz baju melayu pun byk dah habis..
nak cari baju melayu ayah & along kaler merah tahun ni..
ni baju ayah... ada saiz..kaler pun cantik...

 tp baju along something wrong sikit...nak cari yg kaler cantik, saiz lak dah xde...
kalu ada saiz beso sikit je, boleh ibu kecikkan sendri...
yang ada ni kaler  x bape cantik..
kurang kemerahannya...bila amik gambo kaler mcm nak ke oren sikit...
tapi beli la jugak...
see, x cantikkan kalernya...
ibu plan nak cari lain...
yg ni boleh r sedekah kat sapa2 yang nak...
RM39.90 je pun...mujur x mahal...
nampak pakai baju ni rap2 badan jer...

ramai orang di kamdar, sale pun sampai 50%
baju adik...nak cari kaler merah gak...
target nak kain jenis cotton/viscose je sbb lebih selesa & x panas...
mula nak corak ni..tapi nampak mcm matured sangat..
ni pun sama...maturednya corak...tapi cantik
 hasil belian hari ini..
 balik umah, along testing baju, adik pun nak testing dia punya gak...
tapi dia punya x jahit lagi...
terpaksa la pakai mcm sari..hehehe
 kebetulan baru lepas mandi..

corak ni pun ibu ada beli sepasang utk ibu
baju anak & ibu yg sama tahun ini..

selamat menjahit!!

interview penguasa kastam W41

Alhamdulillah....selesai sudah interview pagi nih..
ibu bertolak dari rumah jam 7.15pagi
interview bermula jam 8 pagi..
asalnya ayah nak hantar, dah konfem pun ngan mak suruh jaga along & farah..
tapi mengenangkan x percaya kat dema berdua ni, ibu kata nak gi sendiri je la.. 
xpe, asalkan doa ayah mengiringi ibu...

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan 1433H

Tingkatkan amal ibadah kita di bulan yang mulia ini
Semoga amalan kita diterima dan diberkati olehNya..
InsyaAllah...Amin...

Maaf Zahir Batin Dari Kami Sekeluarga

A visit

Alkisahnya..lepas balik dari kedai perabot semalam, kawan ibu Cik Nora datang umah kita sebab nak tengok Tok yang dikhabarkan x sihat..
Tapi masa cik Nora datang semalam, Tok dah beransur baik...
dah boleh makan durian pun...
balik dari kedai perabot tu, pegi pasar kat Kuala Berang dulu beli lauk2 nak bersahur esok pagi...
ibu x sempat masak apa2 pun utk cik nora sebab sampai je umah, x lama tu cik Nora pun sampai...
cuma hidang air kopi, biskut kering & kepek apa ntah namanya..
k la, layan je la gambo yang x byk nih...

siap ada periuk lagi...
nak tadah muntah dek nor..hahaha
 abg ngah main laptop mainan..
x lupa hidang durian..
ibu yang koyok durian nih...siap gaya pro lagi..tapi xde gambo..hikhik..
minta belas cik nora la nanti minta gambo aksi2 ibu koyok durian
dek nor testing dok kat pondok kita

angah & aiman nak testing line wifi..tapi line slow sbb x byr lagi..quota dah habis la tu..
 mmg saja x byr sbb dah ada bband...
tp bulan depan ni nak stop bband n nak pakai wifi lak..
siap baring2

Friday, July 20, 2012

persiapan raya (puasa x lagi) ~ UPDATED

20.7.2012...
hari ni pagi2 cek akaun maybank ada lebihan baki
yahoooo...
Alhamdulillah, rezeki berbiz...
rezeki di ambang bulan Ramadhan gak..hehehe
x banyak pun, tapi boleh r nak buat beli sikit2 persiapan raya kan...
ini dia buktinya... :)

terus plan ngan ayah nak gi kedai perabot lepas solat jumaat... 
kami ke kedai perabot padang midin
ibu nak beli set meja makan & almari kecik letak tv..
saje la kan..ada rezeki lebih...
lihat apa yg ayah ibu pilih...
ni nampak kecik sgt...
 
 ni pulak nampak beso sgt...umah kita kecik jer...
kaler pulak cantek punya...sekali farah/along kesat tangan kotor kat sini, ibu pun jadi tarzan..
 ini rak tv yg ayah pilih...
confirm beli...
 
nampak klasik & kemas...
 
  ini patern lebih kurang mcm yg ayah pilih tadi...
cuma beza kat kedudukan laci dia jer...

 ini pulak meja yang ayah & ibu sepakat pilih...
confirm beli....meja 8 kerusi
ok x??
 nak balik dah after bayar...
habis RM1,700..ikutkan harga kena bayar RM1,800
tapi sebab ibu ugut2 sikit nak beli kat lain, bagi gak kurang RM100..
bayar cash punya pasal, ok la tokey..
barang dijamin sampai esok ptg...hehe  :)

****************************************************************
21.7.2012..
sambungan entry semalam...
petang tadi barang yang dibeli dah pun sampai...
siap dh kemas..taraaa...

rajin pulak nak membaca kat meja baru..


 buku english..x tahan sungguh...tgk gambar2 je pun..
boleh gak kenal2 haiwan in english..
 farah mengemas buku2 dia dalam laci rak baru..
 minat ke tupperware ke cik kak..
 
 rak yang ni letak kat bilik along & farah
penuh dgn cd ultraman jer..

sekian~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...