Ibu ada followers ke??

Tuesday, June 19, 2012

pemeriksaan kesihatan - LPPKN

Seperti biasa sempena Hari Ibu (Mei), Hari Bapa (Jun) & Hari Penduduk (Julai), LPPKN akan mengadakan perkhidmatan pemeriksaan percuma kepada orang awam..
seminggu sahaja (17 - 21.6.2012)..
dan kebetulan pej LPPKN ni dekat jer ngan opis ibu, ibu pun x lepaskan peluang nak buat check up
sebelum opis LPPKN ni berpindah ke sini pun, ibu biasa ke tempat lama (di Hospital besar Sultanah Zahirah) untuk buat pemeriksaan..
Actually ibu dah buat check up pada 17.6.2012 (hari pertama)..
so hari ni, 18.6.2012, ibu cuma temankan member opis ibu gi cek sebelum kami makan pagi..
opis ditingkat atas...
LPPKN bawah Kementerian Pembangunan Wanita
Kak Zi mendaftar, ibu duduk saja
 alat ukur tinggi
 waiting time...mujur ada tv
 kawan ibu pun ada sama nak buat check up


 So, apakah keputusan pemeriksaan ibu yer agak2nya??
Alhamdulillah..semua bereh...
 Indeks Jisim Badan : 22
Normal : 20.0 - 24.9
Obe Tahap I : 25.0 - 29.9
Obe tahap II : 30 - 39.9
Obe tahap III : > 40.0

Tekanan darah : 108/83
Normal : < 140/ < 90

Glukose : 5.7 (x puasa)
Normal   : puasa 3.5 - 5.6
                      x puasa : 5.7 -11.1

Kolestrol : 4.49
Normal : < 5.2

nampaknya glukose ibu tu paling rendah kalu x puasa..
bahaya gak tu kan??
gula pun penting untuk tenaga..
ni mesti sebab ibu berdiet nih...kurang makan/minum manis dan banyak minum air masak...

Ibu pun x lupa buat pemeriksaan PAP SMEAR iaitu untuk kesan kalu ada barah rahim/atau apa2 ketumbuhan/penyakit kelamin dsbnya..
So, next month ibu akan datang lagi untuk compare result...
daaaa...

2 comments:

  1. masa buat pap smear apa pakaian pakai?

    ReplyDelete
  2. pakai mcm biasa, cuma kena buka seluar dlm la..pastu dok mcm org nak beranak..hehehe..kejap jer pun,,,

    ReplyDelete

My Dear, Terima Kasih Kerana Tinggalkan Komen Anda!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...