Nak dijadikan cerita, teringin bebeno la tekak ibu ni nak makan ketupat sotong..
ketupat sotong ni makanan orang pantai timur..
'ketupat' tu maybe sebab ada pulut dalam sotong tu kot.. ntah la.. ibu pun x pasti.. hehe
sekadar gambar hiasan from mr google
jom kita tengok dulu apa bahan2nya.. senang giler nak buatnya pun..
kalu x tahu, boleh google je.. zaman skrg kan.. maklumat di hujung jari..
masa tengah masak ketupat sotong ni pun, ibu sempat lagi layan citer bersiri Love U Mr Arrogant.. huahua...
ok.. melalut lak.. bahan2nya :
santan pekat..
ikut hati nak pakai santan dalam kotak jer sbb malas tapi macam x sedap jer.. x biasa guna..
so parut kelapa cara tradisional k.. lebih pekat lebih sedap..haha
sikit beras pulut.. basuh & rendam kejap yer..
sotong wajib la ada.. ada orang buang kulit sotong ni.. tapi ibu biar je la.. baru manis molek.. huhu
lidi
bila dah mengembung molek sotong tu, masukkan santan pekat..
pastu masukkan sekali halia, bawang & alba..
masukkan garam & gula secukup rasa...
tunggu mendidih kemudian siap!
masa tunggu mendidih tu jangan tinggal, kena kacau molek.. bimbang santan pecah lemak pulak nanti, x sedap..
boleh dihidang.. yummy..
buat 6 ekor jer dulu for testing.. tapi x cukup..
ingat anak2 ibu x suka, rupanya hantu macam ibu juga..
next day ibu pun buat lagi :)
selamat mencuba yer ! mudah banget!
ketupat sotong ni makanan orang pantai timur..
'ketupat' tu maybe sebab ada pulut dalam sotong tu kot.. ntah la.. ibu pun x pasti.. hehe
sekadar gambar hiasan from mr google
jom kita tengok dulu apa bahan2nya.. senang giler nak buatnya pun..
kalu x tahu, boleh google je.. zaman skrg kan.. maklumat di hujung jari..
masa tengah masak ketupat sotong ni pun, ibu sempat lagi layan citer bersiri Love U Mr Arrogant.. huahua...
ok.. melalut lak.. bahan2nya :
santan pekat..
ikut hati nak pakai santan dalam kotak jer sbb malas tapi macam x sedap jer.. x biasa guna..
so parut kelapa cara tradisional k.. lebih pekat lebih sedap..haha
sikit beras pulut.. basuh & rendam kejap yer..
sotong wajib la ada.. ada orang buang kulit sotong ni.. tapi ibu biar je la.. baru manis molek.. huhu
lidi
sementara tunggu air mendidih, kita masukkan sikit beras pulut ke dalam sotong2 tu..
jangan penuh, masukkan setengan atau 3/4 jer..
macam ni.. lepas beras pulut dimasukkan dalam sotong, kena la cucuk dengan lidi supaya pulut tadi x keluar..
rebus sotong dulu sampai isi sotong (pulut) masak..bila dah mengembung molek sotong tu, masukkan santan pekat..
pastu masukkan sekali halia, bawang & alba..
masukkan garam & gula secukup rasa...
tunggu mendidih kemudian siap!
masa tunggu mendidih tu jangan tinggal, kena kacau molek.. bimbang santan pecah lemak pulak nanti, x sedap..
boleh dihidang.. yummy..
buat 6 ekor jer dulu for testing.. tapi x cukup..
ingat anak2 ibu x suka, rupanya hantu macam ibu juga..
next day ibu pun buat lagi :)
selamat mencuba yer ! mudah banget!
No comments:
Post a Comment
My Dear, Terima Kasih Kerana Tinggalkan Komen Anda!!